5 Metode prin care copiii învață mai ușor limba germană

Copiii sunt creativi, curioși și nerăbdători să învețe și să descopere lucruri noi . Când mă întreabă ce predau, eu le răspund cu bucurie și mândrie: limba germană.  Văd pe fețele lor surprindere și curiozitate, iar replicile nu întârzie să apară: vreau și eu să învăț limba germană! Și tatăl meu știe germană! Eu călătoresc des în Germania!

După cursurile de la Echo, mulți părinți mă întreabă cum ar putea să-și ajute suplimentar copiii pentru o asimilare mai bună și ușoară. Așadar, mi-am propus să vă fac cunoscute câteva variante pe care eu le consider de mare ajutor în acest proces:

  1.  Copiii rețin cel mai ușor atunci când se raportează la activitatea care îi antrenează cel mai mult : jocul. Prin joc pot învăță de mici cuvinte sau expresii în limba germană. Când știm că au învățat un termen nou îi putem întreba chiar și în limba română cum se numește acel obiect în germană, iar el îl va repeta. Sau dacă avem cunoștiințe de limba germană, fie ele și unele minime, îi putem întreba: was ist das ?
  2. Activitățile motrice îi antrenează foarte mult pe copii , iar un exercițiu bun pentru fixarea unor termeni în limba germană este să-i rugăm să deseneze un anumit obiect și să ne zică verbal echivalentul din limba germană.  Să luam drept exemplu vocabularul din câmpul lexical al animalelor.  El trebuie să deseneze cuvântul pronunțat de părinte în limba română sau în germană, dacă stăpânește limba, iar copilul  va spune în germană : Das ist ein Löwe/ Acesta este un leu.  La fel putem să procedăm și în cazul activităților de decupare-lipire.
  3. O variantă bună de învâțare a termenilor noi este să le îndreptăm atenția către desenele animate și cântecelele din limba germană. Chiar dacă el nu reușește să înțeleagă mesajul din limba țintă , simplă vizionare a unui desen animat în care sunt prezentate personaje și asocierea lor cu anumite concepte din limba română este un exercițiu foarte antrenant. El va fi curios mai departe să știe sigur dacă ceea ce a văzut și a auzit se raportează la realitatea în care el trăiește .
  4. Dacă în grupul lui de prieteni sunt copii care învață de asemenea limba germană este benefic pentru ei să încerce să vorbească în germană chiar și dacă pronunță puține cuvinte. Ei sunt fericiți atunci când pot să le arate prietenilor ce știu nou sau să le arate că și ei au cunoștințe de limba germană . În joacă ei pot fie să-și reamintească termeni pe care deja i-au asimilat sau să învețe de la prietenii lor termeni noi.
  5. Următorul exercițiu se adresează părinților care au cunoștințe de limba germană. Citirea unei povești în limba germană , după ce el cunoaște deja conținutul acesteia din limba română îl va antrena să descopere dacă ceea ce i-a fost povestit este în concordanță cu ceea ce el deja cunoaște.  Dacă el știe deja povestea Albei ca zăpada și celor șapte pitici și va auzi des în povestea din limba germană termeni precum Schneewittchen sau die Sieben Zwerge va fi interesat să afle ce înseamnă acești termeni sau va intui deja semnificația lor.

În încheiere, pot spune că cei mici sunt destul de curioși prin natura lor să afle lucruri noi, iar ceea ce este cu adevărat important este să-i motivăm să învețe limba germană, să pară totul distractiv , să-i antreneze și să nu pară că este o obligație pentru ei pentru că în cele din urmă Deutsch macht Spaß!

0737 769 145
× Contactați-ne pe WhatsApp!