Alfabetul Pinyin și tonurile limbii chineze

Suntem siguri că, într-un fel sau altul, ați auzit de limba chineză. Fie că a fost vorba de câteva caractere pe porțelanul prețios al bunicii, fie că ați văzut câteva filme cu Bruce Lee sau Jackie Chan, această limbă și-a făcut aparitia în viețile dumneavoastră. Un alt lucru pe care poate îl știți despre limba chineză este că sistemul de scriere al acesteia pare extrem de complicat pentru cei slabi de înger. De multe ori i-am auzit pe studenți tresărind de frică atunci când se confruntă cu acest sistem de scriere frumos, dar foarte complicat. Cu această ocazie, astăzi, am dori să vă vorbim despre sistemul de scriere Pinyin, folosit pentru a scrie chineza cu litere latine cât si despre tonurile acesteia.

Din punct de vedere istoric, Pinyin-ul a fost introdus ca mijloc de predare a limbii chineze studenților straini, aceasta neavand un mod concret de a explica sunetele limbii intr-un mod facil pentru un necunoscator. Potrivit unor cercetători, Pinyin-ul a luat naștere după ce chinezii au observat sistemul Romaji ( transliterația limbii japoneze în alfabetul latin) și învățământul occidental din Japonia. Guvernul chinez nu a recunoscut oficial această formă de scriere până în anii 1950, când a devenit un proiect condus de Zhou Youguang și o echipă de lingviști chinezi. Acesta a fost apoi introdus si în școala primară pentru a îmbunătăți rata de alfabetizare, precum și pentru a contribui la standardizarea pronunției caracterelor chinezești.

În era digitală, Pinyin-ul a devenit extrem de util, deoarece este cel mai popular și mai frecvent mod de a scrie caracterele chinezești pe o tastatură obișnuită. Dispozitivele cu ecran tactil permit utilizatorilor sa deseneze caracterele dorite, dar nu este o modalitate foarte sigura si dureaza mult prea mult timp.

Pentru cei care nu cunosc limba chineză, Pinyin-ul poate fi destul de derutant. Există multe combinații de litere care nu există în limba română. De exemplu, foneme precum „xi”, „qie” și „cui”. În plus, multe litere se pronună diferit față de limba română. „C” în chineză seamănă cu litera românească ț, în timp ce combinația dintre Q și I (QI) se pronunță Ci. Pentru a face lucrurile și mai complicate, în chineza mandarină există, de asemenea, patru tonuri care ajută la clarificarea sensurilor cuvintelor. Când sunt scrise in Pinyin, semnele de accent sunt adesea folosite pentru a indica tonul.

Tonurile din limba chineza sunt:

1.mā (ton de nivel înalt)- sunetul este lung si constant (Mama)
2.má (ton ascendent)- sunetul este spus ca o intrebare (insensibil)
3.mǎ (ton descendent-ascendent)- sunetul se duce in jos, urmat de o ridicare a acestuia. (Cal)
4.mà (ton descendent)- tonul este descendent, taios. (A mustra)
Utilizarea necorespunzătoare a tonului poate avea ca rezultat cuvinte complet diferite. De exemplu, Wèn (a întreba) și Wěn (a săruta) au aceeași ortografie, dar tonuri diferite. Se poate crea un moment stânjenitor dacă îi cereți din greșeală profesorului să vă sărute în loc să îi puneți o întrebare.

Este posibil să citiți și să înțelegeți un text scris în Pinyin. Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca el să înlocuiască vreodată complet caracterele chinezești. Ele reprezintă tradiția și chintesența poporului chinez și este foarte puțin probabil ca ele să dispară vreodată în favoarea Pinyin-ului. Ambele sisteme sunt de mare ajutor unul altuia și, dacă dumneavoastră sau copiii dumneavoastră doriți să deveniți maeștri ai limbii chineze, aveți nevoie de ambele pentru a reuși.

Este destul de dificil să înțelegeti chineza vorbită fără cele 4 tonuri. Sigur, veți înțelege anumite cuvinte și veți face conexiuni, dar, de cele mai multe ori, nu veți reuși să prindeți adevăratul sens al propozițiilor fără să stăpâniți tonurile. Este o sarcină dificilă, dar nu atât de imposibilă pe cât pare la început.

0737 769 145
× Contactați-ne pe WhatsApp!