Bullying-ul în rândul copiilor și metode de prevenire a acestuia

Din ce în ce mai multe școli din toată lumea se confruntă cu fenomenul numit bullying (intimidare), în diferite forme și amplitudini. Deși nu este clar dacă aceste manifestări au devenit mai pronunțate cu precădere în ultimele decenii, cert este că acum fenomenul a dobândit un grad mai mare de conștientizare.
Oricum ar fi, efectele acestui comportament negativ se văd atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Mai mult, nu doar cei care sunt „victimă” au de suferit, cei care sunt în „poziția dominantă” sau cei care sunt doar spectatori sunt marcați de aceste efecte.
Este bine să înțelegem efectele acestui tip de comportament, pentru a înțelege cât de important este să îl prevenim.
Cei care suferă de pe urma acestui comportament pot da semne de sentimente negative precum anxietate, tristețe, sau chiar depresie; se pot observa modificări în programul de somn și de alimentație, pierderea interesului pentru activități agreate anterior, sau scăderea performanțelor. Pentru cei care provoacă comportamentul, se poate ajunge la înregistrarea unui comportament abuziv față de membrii familiei, la consum de substanțe cu efect psihoactiv, sau la un comportament antisocial. Aceste efecte pot avea impact și asupra persoanelor care doar asistă la manifestarea unor astfel de raporturi.
După cum se poate observa, efectele sunt dintre cele mai dramatice. Ce putem face în această situație? Una dintre primele măsuri care se poate lua este identificarea copiilor care sunt supuși unui astfel de tratament și implicarea părinților. Copiii nu trebuie încurajați să răspundă bătăușilor, ci mai degrabă să refuze să fie antrenați în acest proces.
Desigur, ideal este să putem combate bullying-ul încă din fazele incipiente. Putem face asta prin stimularea unui comportament pozitiv. Din acest motiv, în fiecare săpămână copiii Echo care participă la cursurile de engleză iau parte la un proiect foarte interesant. Fiecare dintre ei primește o bucățică de hârtie colorată pe care trebuie să scrie un mesaj pozitiv pentru un/ocoleg/ă. Fiecare are și o listă pe care trebuie să bifeze numele colegilor cărora le-au oferit deja un mesaj. Mesajul trebuie să fie o urare, o încurajare sau o apreciere. Pot, de asemenea, să adreseze o rugăminte colegei/ului ei/lui. Copiii sunt foarte motivați de când iau parte la acest proiect și îmi aduc aminte de fiecare dată de fiecare dată. Mesajele scrise sunt dintre cele mai diverse:

La Echo încercăm să stimulăm numai comportamente pozitive în studenții noștri, pe lângă creșterea nivelului de limbă. Chiar dacă ei petrec puțin timp la noi, acest timp este foarte important și ne străduim să le inducem copiilor niște obiceiuri sănătoase.

0737 769 145
× Contactați-ne pe WhatsApp!