Copii, să citiți!

… „dar de ce?”

Poate, uneori, auzim, de la copii, că nu e timp pentru citit. Sau că nu sunt în starea potrivită pentru a se cufunda puțin în tainele unei (noi) cărți, sau că le este greu, că cititul nu este chiar atât de important și poate chiar și că nu este distractiv.

Dar de ce să facem un mare fuss, să criticăm, să încercăm să modificăm comportamentele copiilor mituindu-i prin schimburi avantajoase ori șantajându-i prin diverse scopuri de atins pe care le setăm pentru ei? Puterea exemplului unui părinte sau frate mai mare este, în continuare, cea către care cei mici își deschid ochii și, în general, abilitatea părintelui este cea care îi construiește dorința de citit copilului.

Studii de specialitate au încercat să contureze câteva modalități de a-i încuraja pe copii să citească: părinții trebuie să se folosească de interesele și hobby-urile copiilor pentru a cerceta ce cărți li se potrivesc mai bine și a le achiziționa ulterior. Cel mai indicat loc de așezare a cărților, revistelor și cataloagelor colorate destinate lor este…peste tot în casă, dar, desigur, un loc cu totul special să adune laolaltă cărțile preferate ale copilului. Copiii trebuie, de asemenea, să își vadă părinții citind cu plăcere și dornici să împărtășească reacții și impresii în urma citirii unui material. Apoi, drumul la o bibliotecă este numai bun, iar explorarea secțiunii de cărți dedicate copiilor este esențială. Cititul ar fi bine să fie prezentat ca o activitate ce își găsește scopul imediat în culegerea de informații utile, astfel, nu va fi perceput ca o acțiune irelevantă. Iar dacă familia este numeroasă, frații mai mari ar putea să își demonstreze talentul în fața unei audiențe care admiră, anume în fața celor mai mici.

A citi constant înseamnă a ni se deschide porți nenumărate. Putem afla despre oameni și locuri din alte părți ale lumii, putem să încercăm diferite experiențe și să înțelegem idei noi fără a le trăi efectiv. Întâlnim personaje care ne devin eroi sau pe care îi recunoaștem în persoanele de mai târziu din viață. În plus, misterele din cărți ne determină să presupunem continuări, să urmărim fire narative, să conturăm un final sau altul pentru povestea pe care o avem în față.

Imaginația este, și ea, eliberată prin citit- se deschid lumi noi, fantastice sau reale, iar apoi se naște inspirația. Cărțile ne oferă noi modalități de a gândi căci ne pun înainte mai multe perspective asupra aceluiași lucru. Ne extind universul și ne ajută să creștem, ne conduc către a ne cunoaște pe noi înșine și către a-i cunoaște pe ceilalți. Binele și răul cu ale lor multe fațete sunt mai lesne înțelese și, deci, ni se conturează principii morale și aflăm de conștiință.

În final, cărțile ne oferă uneltele necesare pentru a cunoaște și pentru a ne imagina, pentru a ne crea puncte de vedere corecte și a le susține argumentat, pentru a ne construi vise și a le îndeplini, dar, mai ales, cărțile ne ajută să ne exprimăm cu claritate și să ne prezentăm celorlalți…în limba română sau în oricare limbă străină. Așadar, să citim, copii!

0737 769 145
× Contactați-ne pe WhatsApp!