De ce ar trebui să învățăm limba germană?

Aud adesea în jurul meu oameni sau copii care se întreabă de ce ar trebui să învețe limba germană și involuntar îmi aduc aminte de percepția lui Mark Twain asupra limbii germane  ’’Life is too short to learn German’’. Această reflecție îmi provoacă în mod ironic gândul că viața e prea scurtă să nu înveți limba germană.  De ce ar trebui să învățăm limba germană sau de ce avem impresia că limba germană este prea grea?

Foarte multe persoane sunt speriate de cuvintele interminabile din germană, de vocabularul stufos și de sintaxa  ’’încâlcită’’ pe care o are această limbă, însă lucrurile nu sunt atât de grele precum par inițial. Contrar aparențelor,  limba germană este o limbă logică, iar în ceea ce privește lexicul, un profesor universitar de literatură germană este de părere că alchimia limbii germane permite îmbinarea cuvintelor la nesfârșit, iar acest lucru reprezintă un atuu. Putem să exprimăm o idee în nenumărate feluri. Totuși de ce ar trebui să învățăm limba germană?

În primul rând, pentru că Germania este cea mai dezvoltată țară din punct de vedere economic  din Europa, ne oferă o gamă largă de dezvoltare profesională, culturală și educațională. Tot mai mulți oameni aleg drumul către Germania atunci când aleg să emigreze în special din motive economice , însă Germania este o țară ce oferă mult mai mult decât o anumită stabilitate financiară. În spatele ei stă o cultură și o istorie ’’încărcată’’.

În calitate de student poți oricând să studiezi într-una dintre țările unde se vorbește limba germană, fie că vorbim de Austria, Germania sau Elveția. Beneficiind de bursele academice intri în contact direct cu limba și cu vorbitorii ei nativi, iar în calitate de fost bursier recomand cu ardoare această experiență cât mai multor studenți sau elevi care își doresc să vorbească această limbă chiar la ea acasă. Este minunat să cunoști atâția oameni diferiți, cu experiențe noi, dar cu același scop ca și al tău.

Atunci când înveți o limbă străină este benefic pentru dezvoltarea vocabularului să citești autorii în limba lor nativă. Reușești să te conectezi direct cu gândirea și simțirea lor. Tezele lui Nietzsche sau ideile lui Schopenhauer enunțate în limba germană sună atât de diferit de limba română sau engleză, expresiv și convingător în aceeași măsură.

Un motiv întemeiat pentru învâțarea limbii germane este și dezvoltarea unei cariere la nivel internațional, în cazul în care îți dorești să emigrezi în orice altă țară europeană. Atât în România, cât și în Europa, cunoașterea limbii germane este un punct forte în CV-ul tău , este o limbă-cheie în economia europeană și pe piața internațională.

Poți să înveți limba germană fie și din simplul motiv că îți dorești să vizitezi și să cunoști în profunzime această țară, orașele si mai ales satele ei. Arhitectura simplă și foarte organizată de la oraș sau casele răsfirate prin văi, câmpii și munți îți oferă  cea mai frumoasă priveliște asupra Germaniei. În concluzie, je früher, desto einfacher ist es! Cu cât mai devreme, cu atât mai ușor. Așadar, poți opta oricând pentru cursurile de limba germană puse la dispoziție de Echo!

0737 769 145