Despre ce vom povesti astăzi la cursuri: Saint Patrick, legendă și sărbătoare

Ziua de 17 martie este, de peste 200 de ani, sinonimă zilei St. Patrick și se sărbătorește ca zi naţională a Irlandei.
St. Patrick

Legenda spune că Patrick nu era irlandez. A fost răpit de piraţi la vârsta de 16 ani şi vândut ca sclav în Irlanda, ajungând, după aceea, să lucreze ca păstor. Numele de Patrick sau Patricus şi l-a luat pe coasta nordică a Galiei, unde s-a refugiat după ce a reuşit să scape de cei şase ani de sclavie. Avea tot felul de vise ciudate pe care le-a interpretat ca fiind misiunea dată lui din partea Domnului de a-i converti pe locuitorii păgâni ai Irlandei la creştinism. El a ales trifoiul drept simbol al Sfintei Treimi, apoi a călătorit prin toată Irlanda, predicând timp de 30 de ani şi încheiându-şi misiunea în ţinutul Down; aici a şi murit pe data de 17 martie 461 AD.

Din punct de vedere sărbătoricesc, pe 17 martie, în Irlanda, se aşează pe masă frunza de trifoi specifică Sfântului Patrick iar stăpânii casei “beau trifoiul” sorbind guri generoase dintr-o sticlă de whiskey. Sticla este, apoi, trimisă la bucătărie pentru a se bucura de ea şi servitorii. Nu se fac tranzacţii comerciale în ziua Sfântului Patrick, altfel autorii vor fi urmăriți de ghinion. O altă superstiţie spune că va avea un an mănos cel care va reuşi să treacă gheaţa de peste ape în ziua Sfântului Patrick. Copiii poartă pe umărul drept „crucile Sfântului Patrick”, cruci confecţionate din carton şi materiale textile, foarte colorate, menite să îi apere de boli.

În Irlanda, ziua de 17 martie este marcată de un festival de patru zile organizat la Dublin, festival care constă în programarea de concerte, petrecerea în parcuri de amuzament şi organizarea a peste cincizeci de parade. Dincolo de Irish Sea, Turnul din Pisa al Italiei îmbracă o mantie verde an de an, alăturându-i-se clădirea Crysler din New York, London Eye din Marea Britanie şi Opera din Sydney. În Germania, Japonia, Belgia, chiar și în Rusia, comunitatea irlandeză organizează parade în centrul oraşului. În Argentina, parada este înlocuită de o petrecere în stradă, cu muzică şi dans. Și în România petrecăreții irlandezi ori cu pasiuni ce țin de cultura Irlandei își dau întâlnire și, în haine specifice, ascultă muzică tradițională, dansează și cântă.

Astfel, aproape în toate ţările în care este sărbătorit, cuvintele- cheie sunt petrecere şi voie bună; numai în Irlanda ziua Sfîntului Patrick este mai mult o sărbătoare religioasă, similară Paştelui şi Crăciunului, mulţi creştini începând această zi cu slujba de la biserică.

0737 769 145
× Contactați-ne pe WhatsApp!