Despre Trainerul Eficient de la ECHO

De multe ori ne putem gândi că rolul trainerului este doar acela de a intra la curs și de a începe predarea lecției, însă lucrurile nu stau chiar așa.

Să fii trainer presupune să fii mai întâi de toate un bun ascultător, să creezi o relație cu proprii cursanți, o relație bazată pe încredere, deschisă și onestă, caldă și mutuală. Este important ca aceste relații să fie productive pentru ambele părți, să încurajezi creativitatea cursanților, să le oferi siguranța că nu sunt criticați și că nu trebuie să se “transforme” în altcineva pentru a fi acceptați. Astfel, oferindu-le libertatea de a fi ei înșiși, le oferi încredere. Iar dacă tânărul cursant are încredere în trainer, atunci se poate vorbi de eficiența în predare. Procesul de predare ține de trainer, iar procesul de învățare ține de cursant. Dacă cursantul este relaxat și sigur pe sine, învățarea vine de la sine.

Dar ce înseamnă eficiența în predare?

Trainerul vrea în mod natural să predea, nu să disciplineze. Majoritatea trainerilor  speră că nu vor fi puși niciodată în situația de a disciplina. Și totuși sunt cazuri în care trainerii petrec mult timp discplinând. De ce? Pentru că elevii sunt atrași de studiu atunci când relația trainer-cursant este bună și când nu au frustrări acumulate/nemulțumiri provenite din relațiile cu cei apropiați sau de la școală.

Pentru că trainerul nu poate controla aceste relații deficitare sau nemulțumiri, dar acesta poate să îl ajute pe cursant, după cum arată Thomas Gordon, prin deschidere sau transparență (onestitate), grijă față de celălalt și diferențiere, pentru a permite individualitate, creativitate și satisfacție mutuală, astfel încât nevoile unuia să nu fie împlinite în pofida celuilalt.

Trainerii de la ECHO aduc calitate cursurilor pentru că în primul rând urmăresc să devină prieteni cu proprii cursanți. Trainerii de la ECHO ascultă cu atenție cele spuse de copii, astfel creând o relație care îmbunătățește relaționarea și învâțarea. Astfel, elevul este cel care descoperă singur soluția. Cursantul simte că este ascultat, că părerea lui contează. În acest mod el este mai atent si asimilează informația mai ușor.

0737 769 145