Engleza pentru cei mici

Mă întâlnesc de multe ori cu următoarea întrebare: La ce vârstă ar trebui să-l aduc pe cel mic la cursuri de limbi străine?. Cu siguranță cei mai mulți dintre părinți au fost puși în situația de a alege între o grădiniță în limba germană/engleză/franceză și una normală. Sau au fost nevoiți să decidă dacă să-l înscrie sau nu la cursurile opționale de limbi străine.

Cel mai probabil cei din jurul lor și-au exprimat deja părerea: Pune-i desene în germană de mic. Eu așa am învățat. sau De ce să-l chinui de la vârsta asta? Lasă-l că are destul timp să învețe. Eu am învățat la liceu și uite ce bine știu acum. Adevărul este undeva la mijloc. Cu siguranță învățarea unei limbi străine poate începe de la o vârstă fragedă, chiar este recomandat, însă ea nu se oprește acolo. Trebuie să perseverezi până la maturitate pentru a o stăpâni. Ceea ce se schimbă cel mai mult este modul în care învățăm. Cei mici învață o limbă străină cum învață și limba maternă. De ce? Nimeni nu se naște cu dicționarul limbii părinților transcris deja în creier. Mai degrabă, creierul este pregătit pentru învățarea oricărei limbi. Între 0 și 7 ani, copiii nu simt nevoia unei reguli pentru a învăța o structură gramaticală. Ei o memorează pur și simplu. Pe măsură ce se maturizează, creierul se structurează și nevoia de reguli este din ce în ce mai acută. Abilitatea de a reține o structură fără a fi explicată în prealabil se diminuează. Din acest motiv, cei mai mulți dintre noi nu vom putea simți toate subtilitățile limbii respective, le fel cum s-ar fi întâmplat dacă am fi fost expuși la limbă din primii ani de viață.

Dar este oare destul să deschidem calculatorul și să-i punem copilului desene pe Youtube în engleză? Răspunsul este categoric nu! Dacă vă doriți ca el să stăpânească o limbă străină, va trebui să intre în contact cu un vorbitor fluent sau chiar nativ. Învățarea la această vârstă ar trebui să se bazeze mai mult pe ascultare și pe îndeplinirea unor comenzi. Copilul are nevoie de experiențe la această vârstă. De aceea jocurile dinamice în care copilul este total implicat sunt cele mai productive. De asemenea, nu este îngrijorător dacă acesta nu produce sau reproduce foarte multe structuri până la 4-5 ani. Trebuie să ținem cont și de faptul că unii copii nu vorbesc deloc până la 3-4 ani. Einstein a vorbit corect abia la vârsta de 9 ani!

În concluzie, recomandarea noastră este să vă expuneți copilul la o limbă străină de la o vârstă fragedă, însă această expunere trebuie să fie controlată și organizată deoarece acesta va învăța cum să facă diferența între cele două limbi!

0737 769 145
× Contactați-ne pe WhatsApp!