Este limba germană o limba de speriat?

Am auzit deseori vorbindu-se despre limba germană ca o limbă care nu este tocmai ușor de învățat. Nu pot să nu fiu de acord cu această parere, dar ce este ușor în această viață? Consider că, tocmai pentru faptul că germana este o limbă destul de dificilă, ar trebui să ne ambiționăm copiii să intre în contact cu această limbă. Sunt de părere că ar trebui să întreprindem lucruri, care constituie o provocare pentru noi, scopul fiind cunoașterea limitelor noastre, dar și depășirea propriei noastre persoane . Omul trebuie să fie într-o constantă căutare după cunoaștere și să aibă dorința de a sparge bariere. Aceasta dorință de cunoaștere trebuie insuflată și copiilor.
Nu este imposibil de învățat limba germană. În primul rând, este nevoie de metode didactice adecvate pentru copii, și nu numai, care într-o perioadă scurtă de timp ajung să îndrăgească limba germană. Pot exista cazuri când copilul a luat deja contact cu această limbă, fie că a auzit vorbindu-se la televizor în această limbă, fie că a vizionat desene în germană, astfel că interesul față de limba germană a crescut considerabil. Acest caz este unul real. Un rol important în predarea limbii germane o au jocurile, ce facilitează și interacțiunea dintre copii. Aceștia vor realiza la finalul cursului că au învățat germana fără să fie în mare măsură conștienți de procesul de învățare. Astfel, copiii vor fi plecat cu un vocabular de cuvinte în germană fără să fi fost supuși unui efort de învățare asiduu.
În al doilea rând, este deja știut că limba germană este o poartă, ce oferă o deschidere foarte largă către diferite oportunități, ce îi vor aștepta pe învățăcei. Mai mult decât atât, limba germană poate capăta conotații suprinzătoare pentru cei, care au pornit pe drumul însușirii acesti limbi. A te îndrăgosti de o limbă străina înseamnă a dori cu ardoare să gândești în limba respectivă, să te folosești de instrumentele ei în relaționarea cu ceilalți. Consecința acestui fapt este identificarea propriei persoane cu limba respectivă. Limba germană este o limbă pragmatică, cu un accentuat nivel de rigoare, este o limbă ce respiră prin proprii ei pori un spirit al disciplinei. Dacă e să ne ghidăm doar după modul în care sună, ne putem da repede seama de duritatea și în același timp de sensibilitatea acestei limbi.
“ Este greu de scris în germană. Germana are cuvinte kilometrice. Nu m-aș apuca niciodată să învăț această limbă” . Acestea sunt câteva dintre comentariile sau mai degrabă prejudecățile, pe care această limbă le aduce cu sine. Țin să contraargumentez puternic aceste păreri spuse în necunoștință de cauză și mai ales de persoane, care nici măcar nu au încercat să învețe această limbă. Desigur că, e o limbă diferită în scriere, în pronunție, doar este o limbă străină, pe care trebuie să ne-o însușim în funcție de preferințe.
Cu ajutorul unui profesor calificat din cadul centrului ECHO, care își dedică toata pasiunea în a preda această limbă, sunt sigură că limba germana nu va mai părea o limbă de speriat. Dar ceea ce contează cel mai mult este dorința copilul, adultului de a lua contact cu această limbă, de a învăța-o și, în cele din urmă, de a și-o însuși.

0737 769 145