Influența tehnologiei în învățarea limbilor străine

Dacă ne amintim de zilele de școală, ne vin în minte orele întregi petrecute în bancă, citind din manuale sau copiind de la tablă informații pe care le reciteam acasă de foarte multe ori. Pentru mine, orele de limbă străină erau cele mai interesante pentru că foloseam casetofonul pentru a asculta diverse dialoguri, povești, uneori și cântece, lucru care ne scotea din realitatea cu care eram obișnuiți și descopeream în felul acesta cuvinte noi, sintagme cunoscute, accente diferite etc.

La cursurile Echo Kids balanța este tocmai invers, de cele mai multe ori cântăm, dansăm, ascultăm diverse materiale audio, folosim materiale video și petrecem foarte puțin timp copiind de la tablă. Stilurile de învățare sunt foarte multe și diferite, de la cele vizuale, auditive, kinestezice la învățarea în spirală, cea emoțională, iar de cele mai multe ori se preferă o metodologie care să le cuprindă pe toate.

Tehnologia reprezintă un mare ajutor în învățarea unei limbi străine, nu un înlocuitor al metodei tradiționale de predat, poate îmbunătăți considerabil atât materialul de curs, cât și relația dintre profesori și elevi. Cum ajută mai concret tehnologia?

  1. Ascultând muzică – acest proces însă trebuie luat în serios, iar ascultarea să fie activă. Cel mai bine este să ascultăm și să avem în față versurile, pentru a încerca să-l învățăm pe de rost. Un alt pas important este să căutăm cuvintele pe care nu le știm în dicționar.
  2. Citind cărți online pentru cei mari și povești scurte cu imagini sub formă de video pentru cei mici – există din ce în ce mai multe cărți disponibile pe internet care sunt puse sub formă de video, pentru a fi mai interesant pentru cei mici. Mulți dintre ei spun că nu le place să citească, iar această metodă poate fi mai atractivă pentru ei.
  3. Urmărind filmulețe explicative (cum se face ciocolata, cum se formează o tornadă etc) – oferta este nelimitată când vine vorba de materiale vizuale în limba engleză. Nu doar că se distrează, dar cei mici învață ceva nou despre mediul înconjurător și își îmbogățesc vocabularul cu elemente noi.
  4. Folosind aplicații oferite de manuale sau cele destinate învățării unei limbi străine precum: Memrise, LingualLift, Duolingo, HelloTalk, Mindsnacks, Busuu, Babbel, Lingua.ly ș.a.m.d Acestea se axează pe cursuri online, explicații gramaticale, exerciții, jocuri educaționale, flashcarduri (imagini + definiție), Q&A (întrebări și răspunsuri), discuții în timp real cu ceilalți utilizatori, recomandări de cărți, dicționare etc
  5. Testând online pentru a a-ți afla nivelul de limbă – reprezintă un exercițiu foarte bun pentru toți cei care învață o limbă străină. Există teste chiar și pentru copiii care de abia încep să citească cuvinte.
0737 769 145
× Contactați-ne pe WhatsApp!