Interviu Liana Diaconescu

Bună ziua,

1. De cât timp lucraţi la Echo Kids şi cum vi se pare că este atmosfera din echipa noastră?

Acesta este cel de-al treilea an de cȃnd fac parte din familia „Echo Kids” și vin de fiecare dată cu zȃmbetul pe buze la job. De cele mai multe ori, mă ȋncarc cu energie pozitivă și cu multă voie bună. Echipa este unită, bazată pe respect, și consider că acesta este un factor cheie ȋn vederea asigurării unei dezvoltări profesionale armonioase.

2. Ce v-a inspirat să deveniţi profesor?

Ȋmi aduc și acum aminte de una dintre compunerile la limba franceză date de profesoara din școala generală, „Cum te imaginezi peste ceva ani buni de zile”. M-a chemat ȋn celebra ipostază ȋn care ne-am regăsit cu toţii, „ȋn faţa clasei” și m-a pus să ȋmi citesc cu voce tare tema. Ȋncă de pe atunci știam clar că vreau sa fac ceva care să ȋi inspire pe ceilalţi, să le ofere ȋncredere ȋntr-un viitor mai bun și mai frumos colorat. Dintotdeauna am iubit copiii și iată că dupa ceva ani buni, am și ales Catedra de limba engleză.

3. Cât timp aţi studiat pentru a deveni profesor şi prin ce fel de pregătire a trebuit să treceţi?

„Live and learn”, they say. Ȋn varianta mioritică, „omul cȃt trăiește ȋnvaţă.” Am absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. specializarea Engleză-Franceză, și un master ȋn Terminologie. Mă gȃndesc serios la un moment dat să urmez studii universitare de doctorat pentru aprofundarea acestui domeniu, dar toate la timpul lor.

4. De cât timp predaţi?
Predau din perioada studiilor de masterat, mai exact, de 6 ani de zile.

5. Care este aspectul preferat şi cel mai puţin preferat al vieţii de profesor?
Ȋmi place foarte mult ceea ce fac și ȋncerc mereu să vin cu lucruri noi, originale, să le menţin activată atenţia copiilor. Iubesc la nebunie flexibilitatea programului meu și faptul că deși teaching-ul este un job ȋn care vii cu temele făcute de acasă, ȋntotdeauna trebuie să dai dovadă de spontaneitate. Niciodată nu ai cum să te plictisești! Recunosc, lungile planificări din spatele unei lecţii pot fi totuși deseori obositoare.

6. Aveţi vreo experienţă mai inedită din sala de curs de împărtăşit cu noi?
 Unul dintre momentele mele preferate este acela cȃnd părinţii vin la mine cu un feedback pozitiv și ȋmi povestesc de exemplu cum ȋși aud copiii prin casă turuind ȋn limba engleză. Ȋn primul meu an din experienţa acumulată ȋn ȋnvăţămȃntul preșcolar, ȋmi amintesc cum ȋntr-o dimineaţă am ajuns la unitatea ȋn care trebuia să ȋmi ţin opţionalul de limba engleză și toţi copiii erau la masă, dar surpriză, nu mȃncau, ci cȃntau cu totii unul dintre cȃntecelele noastre recent ȋnvăţate. Nu o să uit niciodată acel moment și sentimentul acela ȋnălţător!

7. Ce aţi simţit când aţi aflat că aţi fost votată profesorul lunii la Echo Kids?
O mare bucurie!

8. V-aţi gândit vreodată să urmaţi altă meserie în locul celei de profesor?
Ȋn timpul facultăţii și chiar și o perioadă dupa absolvirea acesteia, am profesat ȋn calitate de „traducător”, dar nu se compară sentimentul de ȋmplinire pe care ȋl am ȋn prezent datorită faptului că simt cu tot sufletul că ȋmi urmez drumul corect.
9. Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt cele mai importante provocări ce îi aşteaptă pe studenţii de astăzi şi cum consideraţi că aceştia se pot pregăti pentru aceste praguri?

„Educaţia omului de azi pentru ziua de mȃine”. Dincolo de lucrurile pe care le ȋnvăţăm la școala, consider că foarte importantă este școala vieţii. Familia deţine un rol esenţial aici. Este foarte important să ne dedicăm cu adevărat celor din jur, dar totodată lăsȃnd spaţiu pentru ca aceștia să ȋși poată intinde aripile și să zboare mai departe, puternici și cu avȃnt. Este important ca noi ȋnșine să fim schimbarea aceea pe care cu toţii ne-o dorim.

Vă mulţumesc!

liana

0737 769 145