Multilingvismul este utilizarea a cel puțin două limbi străine de către un individ sau de către o comunitate.
Despre importanța studiului unei limbi străine, am discutat în repetate rânduri, însă cunoașterea mai multor limbi străine ne aduce un plus de valoare, atât pe plan profesional, cât și pentru dezvoltarea personală.
În momentul în care ajungem să cunoaștem o limbă străină foarte bine, ne putem apuca de studiul unei noi limbi străine.
Important este să alegem limba care ne reprezintă sau față de care ne simțim atrași. Trebuie să ne placă nu doar cum sună, important este să ne placă și cultura și civilizația țării respective, pentru că cu cât ne simțim mai atrași, cu atât o să studiem cu ușurință.
De asemenea, pe lângă oportunitățile pe care ni le oferă cunoașterea limbilor străine, acestea ne ajută și să ne dezvoltăm anumite abilități care ne vor ajuta în viața de zi cu zi.
1. Copiii bilingvi au rezultate bune la școală
Conform studiilor, copiilor care vorbesc fluent cel puțin două limbi străine, le este mai ușor să se concentreze asupra sarcinilor de lucru, ignorând factorii externi care i-ar putea distrage. Aceste abilități sunt antrenate întocmai de procesul comutării de la o limbă vorbită la alta, de capacitatea de filtrare a informației și de a face distincție între cele două.
2. Dezvoltarea abilităților de comunicare
Persoanele care vorbesc mai multe limbi străine au abilitatea de a implementa noi strategii de lucru, li se dezvoltă spontaneitatea, au atenția distributivă foarte dezvoltată, pentru că au funcțiile cognitive flexibile și înțeleg ceva mai bine diferențele dintre culturi, iar acest lucru îi ajută să devină ușor adaptabili la schimbările din jur.
3. Bilingvismul/ multilingvismul dezvoltă empatia
Copiii care au crescut într-un mediu multilingvist învață rapid în ce situație sau cu ce persoană să vorbească o anumită limbă sau alta. S-a constat ca acești copii învață de timpuriu să identifice starea de spirit a unei persoane, astfel că dezvoltarea emoțională a acestora este semnificativ mai pronunțată. În plus, acest tip de „antrenament” dezvoltă capacitatea de a fi un bun ascultător.
4. Înțelegerea diversității culturale și dezvoltarea personalității
Susan Ervin, un renumit sociolingvist (din 1968), susține că o limbă străină vorbită modifică personalitatea individului, iar această teorie a fost confirmată de-a lungul timpului și de alte sudii de specialitate. Orice limbă dezvăluie diferențe culturale și ca să îți însușești o limbă străină și să o poți vorbi cu adevărat fluent, este necesar să te transpui în cultura pe care o reprezintă acea limbă.
5. Studiul lui limbi străină nu are vârstă
Foarte mulți adulți consideră că odată ajunși la o anumită vârstă, nu mai poate fi învățată o nouă limbă. Sunt multe studii care confirmă faptul că odată cu vârsta, este mai greu să înțelegi o alta limbă decât cea maternă, însă creierul adult poate fi antrenat să învețe sunete străine cu ușurință. De cele mai multe ori, dificultățile pe care le întâmpină adulții nu sunt biologice, ci mai degrabă perceptuale. Cu stimulii corecți, adulții pot învăța fără multe bătăi de cap o limbă straină.
Așadar, studiul unei limbi străine nu are vârstă, însă are cu siguranță o mulțime de beneficii!