O imagine valorează cât o mie de cuvinte

Tuturor ne este cunoscut acest proverb chinezesc dar poate nu ne-am dat seama până acum cât de bine poate fi aplicat în procesul învățării, în general, și în studiul limbilor străine, în particular. În urma unor studii referitoare la capacitatea de memorare a creierului uman cercetătorii au întocmit o scară de retenție care arată cât la sută putem reține din informația venită de la diverși receptori. Concluzia a fost aceea că obținem cea mai mare rată de retenție atunci când în procesul învățării sunt implicate simțurile majore precum văzul, auzul și pipăitul însă nici gustul sau mirosul un sunt mai prejos, cu atât mai mult cu cât acestea joacă un rol de seamă în memoria afectivă și pe termen lung.
Nu întâmplător la orele de limbi străine de la Echo Kids încercăm să învățăm nu doar cu ochii sau urechile, ci cu întregul corp. Pe de o parte, cursanților noștri le vorbim numai în limba străină studiată astfel încât aceștia să se deprindă cu sunetele, ritmul și intonația limbii învățate până ce capătă lejeritatea și încrederea necesare pentru exprimarea în limba respectivă. Iar pentru a susține acest proces al învățării limbii străine prin imersiune cursanții au nevoie de un puternic aport vizual în special în primele stagii ale învățării pentru ca trecerea de la limba maternă la cea străină să nu fie resimțit atât de puternic. Din acest motiv limbajul trupului joacă un rol deosebit de important aici, la fel ca și mimica feței. Cu cât mesajele transmise de corpul nostru vor fi mai clare și vor veni în completarea celor spuse în limba străină, cu atât cursanții noștri se vor simți în largul lor la oră și vor progresa rapid.
Pe lângă acest limbaj non-verbal imaginile joacă un rol foarte important în transmiterea de informații și realizarea de punți de legătură între traineri și cursanții lor. Această necesitate de a avea un suport vizual se face resimțită și la niveluri mai avansate și atunci când avem de-a face cu cursanți de vârste mai mari întrucât de multe ori aceștia simt nevoia unei traduceri în limba maternă pentru a fi convinși că noul termen sau concept corespunde celui pe care aceștia îl au deja în limba lor. Însă acest apel constant la limba maternă nu este foarte benefic cursantului, îngreunând procesul de învățare pentru că se va obișnui să-și traducă gândurile din limba maternă în limba străină și invers, dezvoltând un fel de filtru mental care poate fi foarte obositor de folosit și nu atât de eficient căci, după cum se știe, nu există echivalențe perfecte între limbi, oricât ar fi acestea de asemănătoare.
Din acest motiv, imaginile joacă un rol primordial în această ecuație întrucât ele îi permit cursantului să realizeze o conexiune directă între cuvintele noi și reprezentările grafice ale acestora. În felul acesta procesul învățării devine mult mai ușor și chiar inconștient, din moment ce realitatea și cuvintele ce o descriu se imprimă în memoria cursantului și au cu atât mai multe șanse de a rămâne acolo cu cât imaginile sunt mai amuzante și, prin urmare, memorabile. Acesta a fost principiul pus în aplicare la grupele noastre de PET atunci când acestea au avut de parcurs vocabularul privitor la case și locuințe, cu toate obiectele, mobila, electrocasnicele și ustensilele de care avem nevoie într-o gospodărie. Și pentru a face totul mai distractiv cursanții noștri au intrat în pielea unor vizitatori din alte galaxii veniți pe Pământ pentru a afla cum trăim noi, pământenii. Vă lăsăm să vă delectați cu imaginile surprinse cu prilejul vizitei lor la Echo Kids.

0737 769 145
× Contactați-ne pe WhatsApp!