Să colorăm!

Cursurile de limbi străine sunt, în general, menite să deschidă noi orizonturi de cunoaştere, atât adulţilor cât şi celor mici. Dacă pentru adulţi baza acestor cursuri o reprezintă dialogul axat pe diverse materiale, scrisul, cititul şi ascultatul unei cât mai variate game de texte, la cei mai mici şi coloratul este la fel de important ca şi cele de mai sus. „Dar ce atâta colorat? Pierdeţi timpul! Mai bine multe teme” este, din păcate, replica cel mai des întâlnită, fără ca părinţii să realizeze de fapt, că, interzicând acest lucru, aparent inutil, îngrădesc dezvoltarea fizică şi psihică a copilului.

Lăsând la o parte latura amuzantă a coloratului, copilul îşi dezvoltă, de fapt, funcţiile motorii, întrucât coloratul, alături de pictat, capsat, lipit ajută la dezvoltarea muşchilor braţului. Mai mult decât atât, colorând, îşi dezvoltă capacitatea de coordonare precum şi concetrarea. Reuşind să coloreze fără a lua în seamă hărmălaia din jur, se vor dezvolta abilităţi de concentrare care îi vor fi de ajutor copilului în momentul în care acesta va trebui să rezolve probleme la şcoală.

Coloratul este şi o manieră de exprimare, atât pentru adult cât şi pentru copil. Astfel, imaginile realizate pot spune adevărate poveşti despre starea emoţională şi gândurile unui copil. Culorile deschise pot revela bucuria unui prichindel aşa cum folosirea în exces a negrului şi maroului pot ascunde sentimente de tristeţe sau vinovăţie sau, de ce nu, chiar maniera copilului de a ne transmite, în felul lui, că are nevoie de ajutor. Mai mult decât atât, prin colorat, se deprind mult mai uşor culorile, indiferent de limba în care cel mic le învaţă.

În foarte multe instituţii, coloratul este folosit în scop terapeutic, acesta ajutând la vindecarea stresului precum şi a altor emoţii. Dar, colorând, nu numai că ne eliberăm de emoţiile negative ci învăţăm şi să acceptăm limite. Mici fiind, copii nu respectă limitele umui desen, reuşind de cele mai multe ori să mâzgălească întreaga coală. Pe măsură ce cresc, încep să respecte contururile şi fac un adevărat efort să nu depăşească marginile unui desen. Acest lucru se va dovedi cu adevărat folositor când vor merge la şcoală şi vor învăţa să scrie.

Ergo, să ne bucurăm de desenele picilor noştri şi să fim mândri de micii artişti încercând în acelaşi timp să descifrăm mesajul din spatele fiecărei “Danae”.

0737 769 145
× Contactați-ne pe WhatsApp!