Sunt studii care spun că atitudinea pe care o ai față de o limbă străină des utilizată sau de circulație internațională, cum ar fi limba engleză, este mai importantă decât modul de a comunica, indiferent de nivelul de cunoștințe mai ridicat sau mai scăzut.
Una dintre cerințele solicitate atunci când vorbești o limbă străină este să nu te simți judecat atunci când o folosești. Trebuie să fii sigur pe tine și să nu te blochezi în momente cheie. În principiu, există două tipuri de comunicatori: cei care dețin un nivel înalt de cunoștințe, dar care sunt foarte focusați să nu facă greșeli atunci când vorbesc. Ei au obiceiul să vorbească corect, dar ineficient, astfel nu își ating obiectivul. Cel de-al doilea tip de comunicator deține un nivel scăzut de cunoștințe, dar este foarte concentrat pe transmiterea exactă a informației către interlocutor, și să obțină un rezultat, fiind precis și eficient. Este important să adaptăm limba în funcție de vârsta și nivelul interlocutorului. Indiferent în ce categorie te afli, un curs de conservație în limba engleză te poate ajuta în ambele circumstanțe, iar acesta este programat în perioada următoare la Echo.
Studiile relevă că în timp ce copiii învață mai rapid o nouă limbă străină, de fapt adulții sunt cei care învață o limbă străină mai eficient. De ce acest lucru? Deoarece avem experiența învățării. Noi știm deja cum să învățăm, iar acest lucru ne ajută să ne atingem obiectivele într-un timp mai scurt.
Cât timp îți ia ca să înveți o nouă limbă străină? Este un început bun dacă dedici 30 de minute pe zi pentru studierea unei limbi străine precum – franceza, japoneza, greaca, germana sau orice altă limbă straină. Dacă înveți în intervaluri scurte, dar regulate, nu te vei mai simți atât de copleșit de limba străină. Una dintre formele pasive de învățare a unei limbi străine este să asculți muzică în limba respectivă. Te vei obișnui cu sunetele, ritmul și intonația respectivă. O altă metodă de a învăța este să nu îți fie teamă să faci greșeli în limba respectivă, deoarece este un fel de a îndrepta lucrurile. Când suntem copii, este de așteptat să facem greșeli, dar ca adulți ne simțim vulnerabili. A admite de la bun început că nu știm absolut toate cuvintele care sunt de așteptat să le știm în limba respectivă nu ne va opri din a învăța limba respectivă. Dimpotrivă, ni se va da libertatea de a continua cu studiul și de a stăpâni cât mai mult limba. Prin urmare, îndrăznește că comiți cât mai multe greșeli atunci când nu ești sigur, pentru ca apoi să-ți oferi posibilitatea de îndrepta lucrurile și a pune întrebari pertinente care să te ajute să folosești corect o limbă străină.
În chip de concluzie, este important să nu uităm cele patru trăsături care contribuie la studiul unei limbi străine, obținând rezultate pe termen lung într-un timp limitat:
- Attention (atenția la auzul, intonația și ritmul unui cuvânt);
- Meaning (înțelegerea contextului în care ai aflat de cuvântul din limba străină studiată);
- Relevance (relevanța pe care îl are cuvântul respectiv în fraza pe care dorești să o comunici în limba străină);
- Memory (importanța de a-ți rămâne cuvântul nou învățat în memorie pe o perioadă cât mai îndelungată).
Aceste fiind zise, nu este niciodată prea târziu pentru a studia o limbă străină, iar Echo vine în întâmpinarea nevoilor noastre cu noi cursuri antrenante și interesante.