Că învățătura e o comoară o știm cu toții. Însă când vine momentul de a spune ce anume o face atât de specială și de importantă în viețile noastre, parcă argumentele vin ceva mai greu. Iată de ce noi la Echo Kids ne-am hotărât să dedicăm două săptămâni dezbaterii acestei tematici complexe. Și am pornit de la un proverb chinezesc care tradus în limba engleză sună cam așa: ”Learning is a treasure that will follow its owner everywhere.”
Cursanții noștri ceva mai măricei și mai experimentați într-ale limbii engleze și-au pus ideile cap la cap și au născocit fel și fel de parabole, exemple practice, maxime, reformulări, explicații povestioare moralizatoare și câte și mai câte modalități de a ilustra în cuvinte mari și pompoase miezul acestui citat atât de înțelept. Bineînțeles, fiecare a interpretat în felul său, unii au explicat cum de e învățătura o comoară, alții au vorbit despre legătura strânsă dintre învățătură și cel care o deține iar ceilalți s-au legat de faptul că învățătura este un lucru veșnic, iar învățatul nu se termină niciodată. Unii mai sfătoși, precum Ștefan Păun, ne-au lăsat să tragem singuri concluziile după ce ne-au prezentat cazuri de oameni care au învățat și au reușit în viață față de alții care s-au lăsat pe tânjeală și nu au realizat mare lucru. Ba chiar Alexandra Nicolescu, a ținut să ne arate că învățătura este un lucru care îi poate apropia pe oameni iar lipsa acesteia poate crea adevărate prăpastii între cei studioși și cei leneși.
Dar mai bine să le dăm lor cuvântul. Pentru Horia Ionescu învățătura este un proces cu multe ramificații: ”When you come to Echo Kids you learn English. If you know English you can communicate with other people who speak English.” Iar motto-ul lui de final inspirat din ideile lui Albert Einstein este: ”You must never stop asking questions.”
Maria Carniciu a adus în sprijinul prezentării sale un alt citat al savantului german care ne arată că fiecare dintre noi învață în felul său și suntem special prin lucrurile la care suntem buni și ne pricepem indiferent de natura acestora: ”Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.”
Iulia Muscalu ne-a atras atenția asupra omniprezenței învățăturii: ”Everyday we have the opportunity to learn and discover new things” și ne-a arătat cum învățatul ne poate lărgi orizonturile: ”The more we learn the more sides we discover of the same problem”, pentru a concluziona: ”Survival in life is impossible without learning.”
Iar câștigătoarea săptămânii, Maria Rădulescu ne-a oferit o pildă privitoare la miracolul învățăturii prin intermediul unei întâmplări personale – prima fotografie făcută de ea, un eveniment aparent banal care însă i-a demonstrat cât de valoroase sunt lucrurile învățate și puse mai apoi în practică de noi înșine. De ce? Să o lăsăm pe Maria să ne explice:”Because you can lose physical treasure but the knowledge that you accumulate will stay with you forever. (…) There is the enhanced self-esteem that comes from reaching new horizons. (…) After all, learning is a gift that only you can give yourself.”
Mulțumim că ne-ai amintit despre asta, Maria, și mulțumim tuturor copiilor Echo Kids pentru ideile lor prețioase numai bune de pus în practică de fiecare dată când se va ivi ocazia învățării a ceva nou.