Vârsta marilor descoperiri

Echo Kids a fost în vacanță săptămâna trecută, așa că am profitat de această pauză pentru a afla mai multe despre modul în care învață copiii, fundamental diferit de cel al adulților, atât de metodic, bine structurat și logic, aproape matematic, însă poate nu la fel de eficient și cu siguranță nu la fel de antrenant și de plăcut ca cel al copiilor.

În calitate de trainer este foarte important să cunoști mecanismele de învățare specifice fiecărei categorii de vârstă în parte pentru a-ți putea armoniza cu acestea tehnicile și stilul de predare. Trebuie, însă, reținut faptul că fiecare grupă de vârstă are particularitățile ei, iar nevoile și așteptările copiilor evoluează într-un ritm alert aproape de la an la an, iar nouă, ca buni pedagogi, ne revine sarcina de a ține pasul cu acestea.

Astăzi am ales să mă opresc asupra pre-școlarilor, 3-6 ani fiind vârsta la care copiii pot fi modelați cu cea mai mare ușurință și cu un maxim de impact asupra viitorului lor.

În ceea ce privește învățarea, aceasta este vârsta la care copiii își însușesc limba în mod natural, fără nici un pic de efort și fără a fi măcar conștienți de asta. Sunt motivați din interior să-și însușească orice și să absoarbă toată informația din mediu. Aceasta este fără doar și poate perioada marilor descoperiri când fiecare zi constituie o nouă aventură într-o lume plină de enigme și mistere care abia așteaptă să fie descifrate. Este vârsta la care copiii absorb și internalizează totul precum niște veritabili bureți. Și tocmai datorită acestei calități, care cu timpul se pierde, numai la această vreme copiii pot acumula cu un minim de efort nu doar una, ci două sau chiar trei limbi străine atâta timp cât sunt expuși în mod constant la acestea. Momentul este de asemenea oportun, întrucât cu cât copiii sunt expuși mai din timp la o limbă străină, cu atât vor căpăta un mai bun simț al limbii, iar când vor ajunge să vorbească fluent, pronunția lor va fi cu mult mai apropiată de cea a unui vorbitor nativ decât cea a unui alt copil expus mai târziu la aceeași limbă.

Toate aceste lucruri sună idilic, ar spune unii, dar parcă nu prea întâlnim prin grădinițe copilași care să comunice fluent în limba engleză sau în orice altă limbă străină. Perfect adevărat, dar să nu uităm că acumularea unei limbi, inclusiv a celei materne, reprezintă un proces de durată, ale cărui rezultate nu se pot vedea decât în timp, însă sunt întotdeauna spectaculoase.

Procesul de învățare a unei limbi este unul în trei etape:

În primă instanță, copilul traversează o perioadă de liniște când accentul cade foarte mult pe ascultat și pe „citirea” expresiilor faciale și a gesturilor, motiv pentru care limbajul trupului este o unealtă ce trebuie folosită din plin la orele de limbi străine.

A doua etapă este cea în care copiii încep să vorbească, producând cuvinte disparate. Studiile mai arată că, în general, fetele încep să vorbească înaintea băieților, datorită modului diferit în care se dezvoltă creierul lor, însă acesta nu este un motiv de îngrijorare; cu dragoste, încurajări și multă laudă, băieții vor reuși, fără îndoială, să recupereze avansul fetelor.

Ultima etapă este cea în care copilul începe să-și dezvolte și să-și extindă cunoștințele de limbă trecând de la cuvinte disparate precum ”dog”, ”black”, ”white”, la grupuri de cuvinte precum ”a black and white dog” și apoi la propoziții precum „My dog is black and white.” Bineînțeles, aceste trei etape nu pot fi delimitate exact, durata fiecăreia variind de la un copil la altul.

Însă, ceea ce este important să avem în vedere atât ca traineri cât și ca părinți este că la această vârstă nu este indicat să punem o presiune prea mare pe copii, să-i forțăm, spre exemplu, să vorbească înainte ca ei să se simtă pregătiți, ci să-i înconjurăm cu dragoste și încredere, să avem răbdare cu ei, să-i încurajăm și să-i lăudăm pentru fiecare realizare în parte, oricât de măruntă ne-ar putea părea ea nouă, căci pentru ei fiecare pas făcut este unul de uriaș.

În încheiere să ținem minte că pentru copii nimic nu este complicat sau dificil până nu facem noi greșeala de a le spune asta. Pentru ei totul este simplu și plăcut și este datoria noastră să le confirmăm și să le întărim această convingere.

0737 769 145