Halloween

Săptămâna asta aproape pe tot Globul se sărbătorește Halloween-ul. Ceea ce nu prea se cunoaște este istoria acestei sărbători, care a îmbrăcat un puternic accent american și consumerist in ultimele decenii.

Halloween

Cel mai des este asociată cu Shamhain ce își are originile în vechile ritualuri și obiceiuri celtice. Shamhain reprezintă ziua în care are loc în mod simbolic tranziția de la vară la iarnă (Ultima zi de vară), zi care are puteri oarecumva mistice și supranaturale, deoarece se crede că în această zi se deschid porțile lumii de dincolo și spiritele pot umbla libere si neîngrădite printre noi. De asemenea este sarbatorită ca reprezentând Anul Nou Celtic, și marchează ultima recoltă a anului și începutul iernii. Animalele sunt aduse înapoi de pe pășuni, și sunt alese acele animale care urmează a fi sacrificate pentru ca membrii clanului respectiv să poată supraviețui pe parcursul lunilor de iarnă. Este momentul în care activitățile de schimb si comert de vară se închid și in același timp triburile se adună. În funcție de zona și de specificul acesteia, sărbătoarea mai are multe alte semnificații.

În ceea ce privește partea mai supranaturală, de Shamhain sunt legate multe tradiții. Noaptea de Shamhain, după cum am menționat mai sus, era noaptea în care porțile dintre lumi se deschideau și spiritele celor morți puteau trece în lumea celor vii, la fel și celelalte ființe din lumea de dincolo. În primul rand în noaptea de Shamhain (31 octombrie spre 1 noiembrie) la masa festivă era păstrat un loc simbolic pentru spiritele celor morți din fiecare familie, și se spuneau povești despre cei dispăruți. Pe de alta parte se considera că cei dragi dispăruți în urma unor boli sau pur și simplu de bătrânețe, se vor intoarce să mulțumească pentru festin, iar cei loviți de moarte violentă se vor întoarce pentru a se razbuna. În cazul în care te aventurai în noaptea de Shamhain pe afară, trebuia să iei cu tine un felinar, sculptat din ridichii albe și cu o lumânare în interior. Acesta avea rolul de a te feri de spiritele rele, de a îți lumina drumul. Zânele erau considerate a fi ființe supranaturale rele, si erau de evitat, iar obiceiul era de a lăsa la ușile caselor un cos cu mancare, ofrandă către zâne, astfel încât menbrii clanurilor să își asigure bunavoința lor in anul ce urma sa vina.

Ce este cert, este că Halloween-ul, așa cum este el acum a împrumutat multe din această sărbătoare vechi de aproape 2000 de ani și merită și el sărbătorit cum se cuvine.

0737 769 145
× Contactați-ne pe WhatsApp!