Cu toții știm că învățarea unei limbi străine aduce beneficii de necontestat: putem comunica în alte țări, ne îmbogățim cunoștințele referitoare la cultura altor civilizații, devenim candidați mai interesanți pentru piața muncii. Totodată, achiziția unei limbi străine are un număr important de beneficii asupra dezvoltării intelectuale în rândul copiilor, aceste efecte pozitive marcându-le capacitățile cognitive pentru restul vieții.
Un prim exemplu este acela că vorbitorii mai multor limbi străine obțin rezultate școlare ridicate și la alte discipline, precum limba maternă și matematica. Acest fapt este demonstrat de o serie de studii realizate de cercetători din Statele Unite cât și din Europa.
În ceea ce privește rezultatele îmbunătățite la limba maternă, explicația este deosebit de interesantă. Se pare că în momentul în care o persoană aude un cuvânt, acesta nu apare deodată, ci se formează treptat în mintea ascultătorului. Pe măsură ce acesta percepe fiecare sunet din cuvântul cu pricina, mintea sa accesează o sumedenie de cuvinte care încep cu sunetele respective. De exemplu, când ascultătorul percepe sunetele „can” din cuvântul „candy” (bomboană), în mintea sa se formează și cuvinte precum „can” (a putea) sau „candle” (lumânare). Pentru multilingvi, acest proces are loc simultan cu vocabularul tuturor limbilor vorbite de persoana în cauză. Astfel, atunci când copilul exersează vocabularul limbii engleze, el face apel, în același timp, și la vocabularul limbii române.
În al doilea rând, studiile arată ca acei copii care studiază o a doua limbă incepand de la o vârstă fragedă, încep să citească mai devreme față de copiii monolingvi. Explicația? Învățarea unei limbi străine dezvoltă capacități cognitive cheie, printre care găsirea de soluții și memoria, factori care sporesc operativitatea în ceea ce privește lectura.
Un alt avantaj: cei care învață și stăpânesc o limbă străină au o stimă de sine mai bună decât monolingvii. Studii numeroase au demonstrat corelația dintre aceste două elemente. În mod ideal, copiii care învață o a doua limbă sunt expuși la numeroase activități sociale (acest fapt este valabil în cadrul cursurilor de limbi străine de la Echo Kids, care pun un mare accent pe activitățile interactive). Acest tip de activități le oferă celor mici multiple oportunități de a se exprima în fața unui public, de a interacționa cu trainerii și colegii de curs, fapt care îi determină sa fie deschiși, comunicativi și mai puțin timizi. Aceste calități și consecințele lor pozitive îi fac pe copii să se simtă mai capabili și mai autonomi, crescându-le stima de sine.
Printre altele, se pare că vorbitorii mai multor limbi sunt mai puțin susceptibili când vine vorba de campaniile electorale și de cele publicitare. Acest lucru este explicat de faptul că, față de limba maternă, o limbă străină implică o distanțare emoțională cu privire la un mesaj citit sau auzit. Astfel, cei care vorbesc cel puțin încă o limbă pe lângă limba maternă, au antrenamentul de a fi mai puțin susceptibili din punct de vedere emoțional la mesajele receptate. Aceste persoane se concentrează în primul rând pe sensul literal al mesajului, fapt care îi solicită intelectual, și nu emoțional.
Așadar, învățarea unei limbi străine are felurite avantaje pentru dezvoltarea copilului, de la performanța academică crescută, stima de sine, până la capacitatea de a percepe lucrurile într-o manieră cât se poate de rațională și independentă.